Recept
Zoetzuur gelakte spareribs
Ingrediënten
- 1,5 kg spareribs
- 3 liter groentebouillon
- 3 teentjes knoflook
- 3 dl honing
- 2 cm gember fijngehakt of 1/2 theelepel gemberpoeder
- 0,5 dl azijn
- 1/2 chilipeper fijngehakt
- 2 takjes rozemarijn, fijngehakt
- 4 takjes tijm, fijngehakt
- peper en zout
Voorbereiding oven/BBQ
- Verwijder het vlies in de holle zijde van de spareribs met een mesje of achterkant van een lepel. Zo kan de marinade beter in de spareribs trekken.
- Spoel de spareribs af onder stromend water. Breng de groentebouillon aan de kook en kook de spareribs voor op een matig vuur 30 minuten. Haal de spareribs uit de pan en deb ze droog. Laat het vlees afkoelen.
- Roer de ingrediënten voor de marinade door elkaar.
- Bestrijk de spareribs met het honingmengsel.
- Leg het vlees in de schaal en dek af met plasticfolie.
- Laat minimaal 8 uur in de koelkast marineren (hoe langer, hoe malser en lekkerder).
- Verwarm de oven voor op 125 graden.
- Haal het vlees uit de schaal en laat het kort uitlekken.
- Gaar de spareribs circa 60 minuten in de oven. Draai de spareribs regelmatig en bestrijk ze tussentijds enkele keren met de marinade.
- Dek het vlees, als het te snel kleurt onder de grill, af met aluminiumfolie.
- Zet na 1 uur de oven op 220 graden. Laat de spareribs nog 15 minuten garen tot er een knapperig korstje op het vlees komt.
In plaats van in de oven kun je de (voorgekookte) spareribs ook circa 45 minuten op een matig hete barbecue grillen tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Bereiding
- Haal de spareribs uit de koelkast.
- Marineer de spareribs naar smaak met een rub. We delen een goede basisrub om zelf te maken:
- 3 eetlepels bruine suiker of rietsuiker
- 4 eetlepels paprikapoeder
- 3 eetlepels zout (alleen als het vlees nog niet is gepekeld!)
- 3 eetlepels vers gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- Laat de marinade een nachtje intrekken in de koelkast.
- Haal het vlees uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur komt en steek de BBQ aan.
- Bereid de BBQ voor om indirect te garen en zorg voor een temperatuur rond de 135°C.
- Maak vervolgens gebruik van de 2-2-1 methode: 2 uur indirect garen, 2 uur in zilverfolie stomen met appelsap, 1 uur krokant korstje creëren door regelmatig af te lakken met Ernesto portstroop (bij ons verkrijgbaar) of Jack Daniëls glaze.
- Haal de spareribs van de BBQ en laat deze 15 min staan onder aluminiumfolie.
- Serveren op een schaal.
- Lekker met vers gebakken frietjes of gepofte aardappels.