Varkensvlees

Varkensvlees

De champagne onder het varkensvlees

Het varkensvlees bij Het Belvershuys komt van de raszuivere Yorkshire varkens van het eigen bedrijf van familie Witlox.

Korter kan de vleesketen niet zijn
Slager Kees aan het woord:

“Ik zit al ruim 50 jaar in het slagersvak en heb veel veranderingen meegemaakt. Als jonge zelfstandige slager ging ik in de jaren '65-'68 naar de boer of veemarkt en kocht daar een goede koe of varken. Slachten deed ik vanaf de jaren '70 zelf in de slachterij bij mijn slagerij. Daarna beende ik het uit en sneed er biefstukken, koteletten, speklapjes etc. van. Ook maakte ik zelf gehakt en verse worst. De betere slagers van toen maakten ook zelf hun vleeswaren, zult en balkenbrij – ook wij maakten dat.

Na mijn pensionering bleef het werken met vers vlees trekken. Daarom ben ik bij Het Belvershuys aan de slag gegaan. Miriam en René hebben hun eigen varkensfokkerij en de varkens blijven op het eigen bedrijf totdat ze worden geslacht. Slachten gebeurt in een kleine slachterij in de regio en daarna komt het vlees terug in grote delen om hier te worden uitgebeend en geportioneerd. Korter kan de vleesketen niet zijn. Het korte ketenprincipe omarm ik dan ook helemaal.”


Passie voor mooi, puur vlees
Kees: “Ik geniet er nog steeds van als ik een mooi stuk, puur vlees in mijn handen heb om uit te benen en te verwerken. Samen met Miriam zorg ik ervoor dat klanten kunnen genieten van puur vlees. Ook maken we iedere week een mooi, eigentijds, gemakkelijk vleesgerecht met bijvoorbeeld groente, kruiden en/of zuivel.

Het werken in de winkel maakt het slagersvak heel breed. We maken mooie lekkere ambachtelijke vleeswaren, kant-en-klaar maaltijden, verse salades, barbecue- en gourmetschotels, buffetten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Gelukkig groeit de belangstelling bij beroepsopleidingen voor het slagersvak weer. Terecht want is een mooi, zeer breed en interessant vak!”
Miriam: “Heb je interesse in het slagersvak en wil je Kees aan het werk zien? Stuur een e-mail naar info@hetbelvershuys.nl en we kijken of we een afspraak kunnen maken.”

Raszuiverse Yorkshire varkens: sappig, mals vlees 
‘Normaal’ varkensvlees komt van een vleesvarken; bij Het Belvershuys enkel en alleen van fokvarkens.
René: “Dit leggen we graag uit. Bij onze varkensfokkerij worden alleen topvarkens geselecteerd. Onze zeugen brengen hun biggen op natuurlijke wijze groot. Sterke en gezonde dieren dus. De varkens worden gehouden volgens de normen van het 'beter leven concept'. Tel daarbij een andere samenstelling van voer, (met veel granen, extra vezels, vitamine en Omega 3-6 vetzuren) extra leefruimte en een rustigere en meer geleidelijke groei bij op en je hebt net als bij champagne een kwalitatief hoogstaand product. Hoe je dat ziet? Het vlees is ‘gemarmerd’, wat betekent dat het spiervlees met sierlijke, dunne streepjes wit vet doorregen is. Maar belangrijker nog… hoe dat smaakt! Sappig, mals en boordevol smaak. Uiteraard zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen. Dit vlees verkopen we onder het label ‘kwaliteitsvlees van het Huys’.
En voor een eerlijke prijs. We zeiden het al: alleen producten met de juiste eigenschappen!”

Met ons varkensvlees stellen we maandelijks een gevarieerd, voordelig vleespakket samen. Ook bereiden we er verse maaltijden- en soepen mee.
En natuurlijke feestelijke schotels voor:
- barbecue;

- gourmet en fondue;

- partypan.