woensdag 5 februari 2025 15:21
Waarom kaas gezond is en past in koolhydraatarme recepten.
Kaas staat bij heel veel mensen wekelijks op het boodschappenlijstje. Lekker op de boterham, uit het vuistje én in gerechten. Maar kaas zit toch vol cholesterol en is slecht voor je bloedvaten? Horen we regelmatig. Is dat echt zo? We leggen het uit. Volle kaas is voedzaam, erg lekker en helemaal niet slecht. Integendeel.
Gezondheidsvoordelen van kaas
Kaas bevat veel belangrijke voedingsstoffen.
- Het is een bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en het herstel van spieren en weefsels. Eiwitten helpen ook bij het behouden van een verzadigd gevoel en draagt zo bij aan het beheersen van je gewicht.
- Calcium is nodig voor sterke botten en tanden. Ook speelt calcium een rol bij de werking van zenuwen en spieren.
- Kaas bevat belangrijke vitaminen zoals vitamine A, D, B en K. Vitamine A is goed voor het gezichtsvermogen en de huid, terwijl vitamine D helpt bij de opname van calcium en het immuunsysteem ondersteunt. B-vitaminen zijn belangrijk bij energieproductie en een gezond zenuwstelsel. Vitamine K helpt je bloedvaten gezond te houden.
- Volle kaas bevat gezonde vetten die nodig zijn voor de opname van vetoplosbare vitaminen (A, D, E, en K). Bovendien helpen deze vetten bij het ondersteunen van de hersenfunctie en het verminderen van ontstekingen.
Kies 48+ ipv 20 of 30+
Hoe hoger het getal hoe meer vet. 20+ kaas is mager, maar dat betekent niet dat het beter voor je is. Want het vet wordt vervangen door water, waardoor het minder smaakvol en minder vullend is.
Laat geraspte kaas links liggen
Geraspte kaas lijkt handig, maar vaak wordt er zetmeel of een andere toevoeging aan toegevoegd. Hierdoor voorkom je namelijk dat de kaas gaat klonteren. En zetmeel betekent meer koolhydraten… Smeltkazen, zoals nep-cheddar, bevatten vaak nog meer onnodige ingrediënten.
We zeggen dan ook: koop een stuk kaas en rasp het zelf. Het is goedkoper, lekkerder en je weet precies wat je eet. Bewaar het geraspt in de koelkast of vries het in porties in (dat kan heel goed!).
Oude kaas en Parmezaanse kaas: minder koolhydraten
Jonge kaas is het minst vet doordat het meer vocht bevat. Oude kaas en Parmezaanse kaas bevatten minder koolhydraten, maar wél heel veel smaak. De vetzuren en vitamines helpen ontstekingen te remmen en houden je hart gezond. Lekker eten dus!
Boerenkaas, boerderijkaas en fabriekskaas
Boerenkaas wordt gemaakt van verse 'rauwe' melk. Dit is melk rechtstreeks van de koe, zonder enige behandeling. Voor 'kaas van de Boerderij' wordt de melk gepasteuriseerd om de bacteriën in de melk te doden. De smaak van deze kaassoorten verschilt door de grondsoort, gras en het voer van de koeien. Fabriekskaas wordt gemaakt van niet dagverse melk die afkomstig is van veel verschillende melkleveranciers. De smaak is altijd hetzelfde en gestandaardiseerd op samenstelling van vet en eiwit.
Waarom kaas in koolhydraatarme recepten gebruiken?
Kaas maakt ovenschotels heerlijk romig, geeft smaak aan salades en is een gezonde snack die honger stilt. Kies ook hier voor volle, onbewerkte kazen. Want de meeste échte kazen bevatten weinig koolhydraten en passen dus in een koolhydraatarm dieet. Je bloedsuikerspiegel blijft hierbij stabieler en het bevordert je vetverbranding. Door het hoge eiwit- en vetgehalte houd je langer een verzadigd gevoel. We hebben een heerlijk koolydraatarm recept voor je gemaakt: Koolhydraatarme quiche met prei, brie, champignoins en spek. Probeer het eens! We zijn benieuwd naar je reactie.
Kaas bij Het Belvershuys
We hebben een groot assortiment boeren- en boerderijkazen (zowel rauwmelkse als gepasteuriseerde). Natuurlijk allemaal uit de streek. Jong, oud, met kruiden, hard, zacht en alles wat daartussen zit. Van koemelk, geiten of buffels.
Buffel- en geitenkaas
Buffelkaas en geitenkaas lichten we graag uit. Want buffel- en geitenmelk hebben een hoger vetgehalte en bevatten minder lactose dan koemelk. Mensen met een zuivelintolerantie kunnen dan ook vaak wel tegen onze buffel- en geitenvarianten. Zo horen we ook terug van onze klanten. Fijn dat we ook zo kunnen bijdragen aan een gevarieerde en gezonde leefstijl.
Eet smakelijk!